fbpx

Tanden onderhoud

Ben jij ook weleens jaloers op die parelwitte lach van beroemdheden? Zo’n stralende lach zouden we allemaal wel willen hebben. Er zijn echter maar weinig mensen van zichzelf gezegend met zo’n Hollywood smile.

Tanden bleken is dan een optie, maar voor wie zo’n behandeling niet ziet zitten, zijn er genoeg trucs om op een natuurlijke manier de tanden witter te krijgen.

Gezonde en witte tanden beginnen met een goede verzorging

Door goed met je gebit om te gaan behoud je zo lang mogelijk je sterke en witte tanden. Zorg je al goed voor je tanden en wil je weten welke voedingsmiddelen je tanden wit maken of hoe je natuurlijke whitening producten maakt? Dan kun je het hieronder volgende stukje overslaan en naar beneden scrollen.

Het is algemeen bekend dat je je tanden minstens twee keer per dag moet poetsen. Maar wat weinig mensen weten is dat je niet je tanden moet poetsen vlak nadat je hebt gegeten. De zuurgraad van voedsel maakt namelijk je tandglazuur zachter. Je tandglazuur is de natuurlijke beschermlaag van je tanden. Als je dus direct na het eten gaat poetsen, poets je een deel van deze laag weg.

Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en vervang altijd je borstel om de twee maanden. Daarnaast is het aan te raden om fluoride tandpasta te gebruiken, voor het versterken van je eigen glazuurlaag. Een gouden tip: poets ook altijd je tong mee met tandpasta. Daar zitten namelijk de meeste bacteriën, die overigens ook zorgen voor een vieze mondgeur.

Zelfs als je heel goed gepoetst hebt, blijven er restjes eten tussen je tanden zitten die je niet zomaar weg krijgt. Tandenstokers en flosdraadjes kunnen deze restjes wel verwijderen. Maak daarom van dagelijks stoken en flossen een gewoonte. Dit moet je minimaal één keer per dag doen, en het liefst ’s avonds. Het beste is om eerst te flossen/stoken en daarna te poetsen. Eindig altijd met goed spoelen met (mond)water.

Er zijn verschillende kruiden die helpen bij het krijgen van een mooier gebit. De bekendste zijn salie- en basilicumblaadjes. Je ziet weleens in bepaalde landen mensen hierop kauwen. Dit doen ze niet voor niets, deze kruiden werken ontsmettend en maken de tanden iets witter.

Tot slot

Buiten bovenstaande huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor wittere tanden zijn er nog meer recepten en manieren om je tanden een tintje lichter te maken zonder behandeling. Deze methodes kun je allemaal vinden op het internet. Houd wel altijd in je achterhoofd dat je dit soort trucjes altijd met mate moet doen. Want zure en zoute dingen bleken je tanden wel, maar verzwakken tegelijkertijd ook de kwaliteit van je gebit. Je kunt ook aan je tandarts vragen of jouw gebit het aan kan om behandeld te worden met een keukenmiddeltje.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zullen altijd minder effect hebben dan een professionele behandeling. Wil je een optimaal resultaat, dan kun je je tanden laten bleken of bijvoorbeeld facings laten plaatsen op lelijke tanden.