fbpx

Kronen, bruggen of vullingen

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om je tanden te bleken wanneer je een kroon, implantaat, brug of vulling hebt. Hebben tandbleekmiddelen effect op deze materialen? Lees hier meer over tanden bleken wanneer je een van dergelijke materialen in je mond hebt en wat het effect van tandbleekmiddelen is op deze gebitselementen.

Hieronder bespreek ik kort welke gebitselementen er allemaal bestaan en wat het effect van tandbleekmiddelen is op deze materialen.

Een kroon wordt vervaardigd uit porselein of metaal en fungeert als kapje om over de tand heen te plaatsen. Dit kan nodig zijn wanneer een groot deel van een tand verloren is gegaan door tandbederf, en een vulling niet meer voldoende is. Ook wanneer er een deel van een tand of kies is afgebroken en het uiterlijk van de tand moet worden verbeterd, kan een kroon worden gebruikt.

Wanneer een metalen kroon wordt geplaatst, zal daar altijd een laagje porselein over worden gezet, vanwege het uiterlijk. Ook een kroon zal niet worden gebleekt tijdens een bleekbehandeling. Het materiaal is hier immuun voor, er zal hoogstens wat vuil worden verwijderd.

Een brug is eigenlijk een samenstelling van meerdere kronen. Vaak wordt een brug gebruikt om een ontbrekende tand te vervangen, en de aangrenzende tanden een beter uiterlijk te geven. Het is een goedkopere oplossing dan een implantaat, en hiermee wordt voorkomen dat de tanden die naast de lege plek staan gaan scheef groeien. Bruggen worden net als kronen gemaakt van metaal of porselein, of een combinatie hiervan, dus net als bij kronen worden deze materialen niet gebleekt.

Een ander materiaal en gebitselement dan de drie hierboven. Heel veel mensen hebben wel een of meerdere vullingen, want daar worden gaatjes mee opgevuld, en dit is de meest voorkomende aandoening aan het gebit. Vullingen worden gemaakt van composiet of amalgaam. Composietvullingen zijn wit en worden dan ook gebruikt bij tanden die in het zicht zitten. Amalgaamvullingen hebben een grijsachtige kleur, en worden over het algemeen alleen voor kiezen gebruikt, waar ze niet zo opvallen. Amalgaamvullingen zijn wat sterker dan composiet, maar het is natuurlijk minder mooi voor het uiterlijk van je tanden. Ook vullingen worden niet mee gebleekt tijdens een tandbleekbehandeling.

CONCLUSIE

Geen enkel materiaal dat wordt gebruikt als gebitselement om problemen aan de tanden op te lossen, zal worden mee gebleekt tijdens een tandbleekbehandeling. Wil je dus je tanden bleken maar heb je zichtbare vullingen, kronen of bruggen, dan moet je er rekening mee houden dat deze niet witter zullen worden. Enkel wat vuil dat zich in een laagje op het element heeft gezet zal verwijderd kunnen worden.

Het is wel goed om te weten dat gebitselementen niet zullen worden beschadigd door het gebruik van tandbleekproducten, ze hebben er geen invloed op. Het is dus niet schadelijk om je tanden te bleken wanneer je een kroon, brug, vulling of implantaat hebt.