fbpx

Gevoelige tanden en nu ?

Gevoelige tanden: een veel voorkomend probleem. Gevoelige tanden zijn niet altijd zorgen waard, maar wel vervelend! Lees hier meer over gevoelige tanden.

Gevoelige tanden: bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken (gehad). De één heeft er meer last van dan de ander, maar iedereen kan het eens zijn met de volgende stelling: gevoelige tanden zijn vervelend en ongewenst. Wanneer u last heeft van uw tanden na het eten van bepaalde producten en/of na het drinken van iets kouds of iets warms, kunt u er vanuit gaan dat u te maken heeft met gevoelige tanden. Andere kenmerken betreffen (regelmatig) korte en scherpe steken bij de tandwortel of aan het tandvlees of zelfs het moeilijk kunnen eten van bepaalde producten. Wat kunt u doen indien u te maken heeft met gevoelige tanden? Het antwoord hierop en meer leest u in dit artikel.

Hoe ontstaan gevoelige tanden?

Sommige mensen krijgen last van gevoelige tanden na of tijdens het consumeren van koud of warm eten. Maar gevoelige tanden kunnen tevens ontstaan tijdens het tandenpoetsen of aanraking met (koude) lucht of tijdens ziekte als (hooi)koorts of griep. Er kan een plotselinge pijn ontstaan, welke in sommige gevallen gepaard gaat met oor- en hoofdpijn. Er zijn diverse aspecten die te maken kunnen hebben met gevoelige tanden: zo kan ook de oorzaak van gevoelige tanden verschillen van persoon tot persoon. Er bestaan verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor gevoelige tanden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Blootligging van een stukje tandbeen van tand of kies

Wat kan ik doen om gevoelige tanden te voorkomen?

Gevoelige tanden kunnen bij iedereen voorkomen. Toch zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kans op gevoelige tanden aanzienlijk toeneemt. Zo speelt het een grote rol of u rookt of niet: een roker heeft 3 maal zoveel kans op gevoelige tanden in vergelijking met een niet-roker. Ook neemt de kans op gevoelige tanden toe naarmate u ouder wordt en, niet geheel onbelangrijk en zeer bepalend: mondhygiëne. Indien u uzelf verzekert van optimale mondhygiëne, zal uw gebit gezonder worden of zijn en neemt de kans op gevoelige tanden af. Indien u te maken heeft met gevoelige tanden, zijn er een aantal tips welke deze vervelende klachten kunnen verminderen of zelfs laten verdwijnen.

  • Maak gebruik van mondverzorgingsproducten (zoals tandpasta en mondwater)
  • Vermijd tandenknarsen of opeen klemmen van de tanden
  • Bezoek regelmatig uw tandarts voor controle, reiniging en advies

Naast bovenstaande tips is het aan te raden gebruik te maken van een zachte tandenborstel, indien u te maken heeft met gevoelige tanden. Deze zorgt ervoor dat uw tandvlees niet beschadigd tijdens het poetsen en voorkomt eventuele bloedingen met pijnen als gevolg. Poets uw tanden daarnaast niet te hard: neem de tijd voor de poetsbeurten en poets niet vaker dan uw tandarts u aanraadt. In tegenstelling tot wat veel beweerd wordt, zorgt vaker poetsen niet altijd voor gezondere tanden en tandvlees. Dit kan het tandvlees en de gehele mond onrustig maken en verstoren. Twee tot driemaal per dag poetsen is voldoende voor een gezond gebit.

Gevoelige tanden en speciale producten

Indien u te maken heeft met gevoelige tanden, kunt u gebruik maken van speciale producten die de klachten kunnen verminderen. Zo bestaan er tandpasta’s, specifiek voor mensen met gevoelige tanden. Deze worden ook wel ‘sensitive tandpasta’s’ genoemd en zijn te vinden bij de drogist, apotheker of uw tandarts. Indien u sterke pijnen ervaart of uw gevoelige tanden een waar probleem vormen, is het ten zeerste aan te raden een bezoek te brengen aan uw tandarts of mondhygiëniste. Deze kan u passend en persoonlijk advies geven.